Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 20:30 - В Пазарджик ампутирали ръце преди 7000 години
Автор: dragulov Категория: Новини   
Прочетен: 2592 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2008 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди цели 7 000 години край Пазарджик са ампутирали ръце. Сензационната новина съобщи ст.н.с. Явор Бояджиев, който е един от ръководителите на разкопките край пазарджишкото село Юнаците. Историците открили скелет на безръката дама в уникалната селищна могила край селото, която минава за най-старото селище в Европа.
Та относно ампутираната дама  - лекарите са категорични, че става дума за операция, вероятно на гангренясващ крайник. Ръката не е посечена в бой, не е отхапана от нещо саблезъбо, не е рязана пръстче по пръстче от рекетьори. Става дума за истинска, фина и виртуозна операция. Като си помислив с какви сечива е направено всичко това. От оново време са запазени единствено каменни ножове и брадвички, както и някое друго медно сечиво. Какво е представлявало въпросното ампутационно трионче - никой не знае.
Важното е, че според специалистите, видели скелета, жената е живяла дълго и щастливо години след опрацията. Защо по това време е била възможна тази операция? Ами колкото неуки и невъоръжени да са били архивните пазарджиклии, те са имали едно изключително съществено предимство пред днешните си пра-пра-унуки. Нямали са си здравна система и даже здравна каса. Дори здравен министър май са нямали, нито магаре с червен кръст на селото.                                                                 Иначе представяти ли си случката. Жената застиска ръката си под един от камъните, докато мели брашното, примерно. Отива при личния си лекар, но той си е скрил звънеца, който трябва да виси пред землянката, пред землянката, за да не го безпокоят. Виещата като происторическа кучка отива при специалиста, който същевременно е и най-прочутия касапин на мамути. Докато тъпче кървавиците в тридесетметрово мамутско черво с диаметъра на кремиковски комин, колачът сиктирдьосва женицата и я праща за направление пак при личния лекар. Все още виещата женица държи премазаната ръка на топло между краката си и отива в праселското ДКЦ- Древен кабинет за церене. Там казват, че трябва да си донесе сама три метра кожа от усойница за бинтоване, две лескови пръчки за шина, мамутска мас, вместо риванол и прочие консуматими. Но преди това обаче трябва да мине през селския ТЕЛК, който да я тродострои - т.е. да разпореди, че трябва да върши само 47.5 % от домашната работо - т.е. да носи две стомни вода на ден, да цепи дърва с една ръка, да проверява археоптерикса анално за яйца и други подобни неангажиращи работици.
След това жената ще се върне пак в ДКЦ -то, където ще и опашат кожата и ще я насочат отново към землянката на джипи-то.

И докото се върне обратно при ксапина  - мамутаджия, ще са минали поне двадесет и три големи луни, а ръката сигурно сама ще си е капнала, без специализирана намеса. Е, явно древните дофтори са имали акъл да измислят ампутацията. И на всичко отгоре са имали два пъти повече акъл да не си измислят Здравна каса. За да има с какво да се хвалят сега археолозите?



Тагове:   ръце,


Гласувай:
0



1. lennypld - Много моля, изпратете горното в ...
11.09.2008 21:42
Много моля, изпратете горното в клиниката "Хигия":)))
Може да организират обмяна на опит с находката на ст.н.с. Явор Бояджиев.
В по-добрия случай - поредният аdventure team building.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dragulov
Категория: Други
Прочетен: 406095
Постинги: 123
Коментари: 605
Гласове: 2660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол